Doel

Ons algemeen doel, zoals beschreven in onze statuten.

  1. De stichting heeft ten doel:
    a. Het ondersteunen van het lichamelijke, geestelijke en/of sociale welzijn van kinderen en/of volwassenen. Hetzij direct of indirect in de gezondheidszorg en/of onderwijs en/of sport; en
    b. Het verrichten van alle verdere handelingen die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn;
  2. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het realiseren van voorzieningen en/of het aanschaffen van benodigde materialen.

Projecten

Als kleine stichting ondersteunen we maar één groot project per keer. Zo blijft het voor ons overzichtelijk en beheersbaar. Hieronder beschrijven we welke project we nu bezig zijn en welke projecten we gerealiseerd hebben.


Afrikaans kinderboek over het coronavirus

Sinds het eerste kwartaal van 2020 is ons leven in de ban van het coronavirus. Het coronavirus heeft ons hele dagelijkse leven in korte tijd ingrijpend veranderd en we weten nog niet hoelang dit nog duurt. We zijn er allemaal veel mee bezig en ook voor kinderen is het soms onduidelijk en spannend. Hoe praat je met jonge kinderen over de coronacrisis? En vooral hoe doen ouders dat met kinderen in Afrika?

Toen onze voorzitter Monique in maart 2020 door het virus in Kenia, in quarantaine en lockdown kwam te zitten hoorde ze en zag ze ook van diverse kanten dat er weinig tot geen informatieve kinderboekjes beschikbaar waren waar kinderen in Kenia en Tanzania zich in konden herkennen. Daar wilde ze iets aan doen. Samen met Els van Hemert en Mieke Linssen van Jan & Ko, creatief in onderwijs, hebben we het Afrikaans kinderboekje 'Aisha and Moses strong against coronavirus!' ontwikkeld.

Dit GRATIS te downloaden kinderboekje is inmiddels in meerdere talen uitgegeven: in het Nederlands (voor kinderen van de zogenaamde nieuwkomers), in het Engels, Kiswahili (Tanzania en Kenia), Chishona (Zimbabwe) en in het Chichewa (Malawi). Van het boekje hebben we lees- en luisterversies gemaakt. Het formaat van de leesboeken is klein waardoor ze gemakkelijk met anderen te delen zijn via WhatsApp, andere social media kanalen of via e-mail.

Het boekje is gecreëerd in co-productie met 'Jan & Ko en .Aisha & Friends', naar een idee van Monique Kerpen en Hoera Kindercentra.

Alternatieve tekst

 

Van Tehuis naar Thuis

Watoto kwanza - Children first

‘Watoto kwanza’, Swahili voor ‘kinderen eerst’. Vrij vertaald: het belang van het kind voorop. In dit geval het kind uit een van de meest kwetsbare groep kinderen in onze samenleving: kinderen die (onnodig) opgroeien in een weeshuis.

Sinds 2009 hebben we weeshuizen ondersteund maar sinds 2017 hebben we geleerd dat kinderen niet horen op te groeien in een weeshuis. Opgroeien in een gezin is ook het recht van een kind. De basis voor dit recht is geregeld in het 'Verdrag van de Rechten van het Kind'. Dit verdrag is aangenomen door de Verenigde Naties op 20 november 1989. Hierin staat dat het kind, voor de volledige en harmonische ontwikkeling van zijn of haar persoonlijkheid, dient op te groeien in een gezinsomgeving, in een sfeer van geluk, liefde en begrip. Tanzania heeft in 1991 dit verdrag ondertekend. Het recht om op te groeien binnen het gezin staat ook benoemd in de Tanzaniaanse Kinderwet. Hierin staat dat het de verantwoordelijkheid is van het personeel van een erkend weeshuis of instelling, de welzijnsfunctionaris en elke andere persoon die verantwoordelijk is voor het welzijn van een kind, om hem te helpen herenigd te worden met zijn ouders, voogden of familieleden.

Daarnaast toont ruim 60 jaar internationaal onderzoek aan dat opgroeien in een weeshuis (institutionalisering) schadelijk is voor de cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen. Kinderen ontwikkelen zich beter in een gezinsomgeving. Geschat wordt dat er wereldwijd zo’n 8 miljoen kinderen in weeshuizen wonen maar dat 80% van deze kinderen nog minstens één ouder heeft of familieleden hebben die voor deze kinderen zouden kunnen zorgen met de juiste ondersteuning.

Ons doel is om in de regio Njombe een omslag te realiseren van het institutionaliseren van kinderen naar een familiegerichte oplossing, een zogenaamd Family Based Care model. Van Tehuis naar Thuis dus. Samen met lokale partners met wie we een deel van de oplossing vormen. Lees meer.

 


 

Video-overzicht 10 jaar Stichting Peramiho

In 2019 bestonden we tien jaar. In onderstaand filmpje hebben we enkele hoogtepunten van deze tien jaar samengevat. Veel kijkplezier.

Gerealiseerde projecten

Sinds de oprichting in mei 2019 hebben we de volgende projecten gerealiseerd:

Hieronder vind je een korte samenvatting van elk project. Via een link in elke samenvat kun je een uitgebreider verslag lezen. Veel lees en kijkplezier.


Gezondheidszorg

St. Anna’s Health Centre
De laatste zeven projecten hebben we gerealiseerd voor het St. Anna's Health Centre in Uwemba, Zuid-Tanzania. Dit health centre wordt gerund doo de Missionary Benedictine Sisters. Door de jaren heen is het health centre uitgegroeid tot een kliniek met uitgebreide faciliteiten. Het health centre voorziet in de gezondheidszorg voor 12 omringende dorpen met een totale bevolking van ongeveer 25.000 mensen. Deze inwoners zijn voornamelijk boeren met een laag inkomen. Hier hebben we de volgende projecten mogelijk gemaakt.

Operatiekamer St. Anna's Health Centre
Om kraamsterfte terug te dringen moest het St. Anna’s Health Centre opgewaardeerd worden tot een kliniek waar ook keizersneden konden worden uitgevoerd. Een vereiste daarvoor was de aanwezigheid van een operatiekamer. Een kleine operatieruimte was wel aanwezig, maar voldeed niet meer aan de eisen. In 2013 vonden de eerste brainstormsessies plaats en in mei 2017 werd de operatiekamer officieel geopend en in gebruik genomen. Lees meer.

 

Ambulance/jeep
De oude jeep van het St. Anna’s Health Centre Uwemba begaf het in juli 2015 na 26 jaar trouwe dienst. De auto was niet meer te repareren. En dat was voor het health centre een heel groot probleem. De oude jeep speelde namelijk een grote hoofdrol in levensreddende situaties. De Sisters vroegen ons om hulp om de financiering voor een nieuwe jeep bij elkaar te krijgen. En die uitdaging zijn we aangegaan. Op 17 augustus 2016 kwam de jeep op de plaats van bestemming aan. Met veel zang en dans werd hij in ontvangst genomen. De jeep wordt ingezet als ambulance en mobiele kliniek. Lees meer.

Ziekenhuisbedden
De oude ziekenhuisbedden in het St. Anna’s Health Centre waren versleten. Volgens Nederlandse maatstaven zouden deze al lang niet meer gebruikt mogen worden en jaren geleden al aan de milieustraat zijn toevertrouwd. Maar niet in Tanzania. Daar doen ze zo lang mogelijk met deze oude verroeste en doorgezakte bedden en matrassen omdat er simpelweg geen geld was om nieuwe te kopen. De bedden zijn sinds decennia in gebruik en waren dringend aan vervanging toe. En daarin hebben wij het St. Anna’s Health Centre, samen met Wilde Ganzen, ondersteund. Lees meer.

Echografie
In het health centre was geen echoapparaat beschikbaar om in een vroeg stadium vast te kunnen stellen of er eventuele complicaties te verwachten zijn bij de bevalling. Met een echo kan vroegtijdig de ligging van het kind worden bekeken, de status van de foetus en hoe lang iemand al zwanger is. Vaak is dat onbekend maar wel zinvol om te weten. Want vrouwen wordt geadviseerd om één maand voor de uitgerekende datum naar het health centre te komen en daar te verblijven in afwachting van de bevalling. Dit om in een veilige omgeving te kunnen bevallen. In 2013 hebben we dit voor het St. Anna’s mogelijk gemaakt. Lees meer.

Laboratorium
Een ander belangrijk onderdeel van het St. Anna's Health Centre heeft betrekking op HIV/Aids. Het Health Centre beschikte echter niet over betrouwbare apparatuur om onderzoek te doen. Hierdoor konden mensen niet adequaat worden geholpen, met als gevolg dat de ziekte zich kon blijven verspreiden. Als stichting hebben we het mogelijk gemaakt dat deze apparatuur nu wel beschikbaar is in het health centre. Hierdoor kunnen patiënten beter worden onderzocht en medicijnen gerichter worden gegeven. Lees meer.

Babyweegschalen
In 2013 had de oude weegschaal in het St. Anna's Health Centre begeven. Dat was nog zo’n zware, oude weegschaal met gewichten. Een baby op die manier wegen neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Omdat het hier in de wintertijd koud is (’s nachts kan de temperatuur tot 3° zakken) zijn de digitale weegschalen een grote uitkomst. In enkele seconden weet je het precieze gewicht van de baby. En dat is voor de baby wel zo prettig. Het Weerter ziekenhuis ‘SJG Weert’ had nog twee weegschalen liggen en heeft deze in 2013 geschonken aan het health centre. Anno 2019 zijn de weegschalen nog steeds in gebruik. Lees meer.

Sterilisatieapparaat
Om wonden goed te kunnen verzorgen en om kleine ingrepen te kunnen uitvoeren zijn steriele materialen onmisbaar. Het oude apparaat functioneerde niet meer zo goed en was bovendien veel te klein voor het aantal patiënten dat zijn weg vindt naar het health centre. En daar hebben wij in voorzien. Lees meer.


Onderwijs

De ervaringen die wij in onze eerste levensjaren opdoen, zijn van groot belang voor de rest van onze ontwikkeling. Aan goede kleuterscholen is in Zuid-Tanzania een gebrek. Dat gebrek zie je terug in de ontwikkeling van mensen. Zo laat ruimtelijk inzicht vaak te wensen over. Wij groeien op met kleuren en vormen om ons heen, leren dat een driehoekig blokje in een driehoekige opening past en een vierkant blokje niet. Zij niet. Sinds de oprichting in 2009 hadden we de wens een project te ondersteunen op het gebied van onderwijs. Goed onderwijs is de basis van zelfredzaamheid.

“Geef je iemand een vis, dan geef je voedsel voor één dag. Leer je iemand vissen, dan voed je diegene voor de rest van het leven!”

De ervaringen die we in onze eerste levensjaren opdoen zijn van groot belang voor de rest van onze ontwikkeling. Onderwijs is een belangrijke schakel naar een zelfredzame toekomst. En deze droom kwam op ons pad en hierin hebben we geïnvesteerd.

Good Shepherd Kleuterschool
De ervaringen die we in onze eerste levensjaren opdoen zijn van groot belang voor de rest van onze ontwikkeling. Onderwijs is een belangrijke schakel naar een zelfredzame toekomst. Aan goede kleuterscholen is in Zuid-Tanzania een gebrek en daar hebben wij in geïnvesteerd. Lees meer.


Schoon en veilig drinkwater

Schoon en veilig drinkwater is de basis voor een goede gezondheid. Wereldwijd hebben bijna één miljard mensen hier geen beschikking over. Dit zorgt voor ernstige gezondheidsproblemen, zoals uitdroging en infecties. Vanaf 28 augustus 2011 tot en met 24 februari 2012 zijn oprichters Monique en Leon een half jaar in Tanzania geweest. Dit om aanwezig te zijn bij de realisatie van de eerste doelen: de bouw van een watertank van 60.000 liter water bij het plaatselijke ziekenhuis van Peramiho en de bouw van elf waterputten. Tien in het dorpje Likuyufusi en een elfde put in het dorpje Parangu.

Waterput Parangu
In het dorpje Parangu hebben we de twaalfde en laatste waterput gerealiseerd. Lees meer.

Waterputten Likuyufusi
In het dorpje Likuyufusi hebben we samen met de lokale bevolking 10 waterputten gerealiseerd. Lees meer.

Watertank
Aan het einde van de droogteperiode (nov/dec) heeft het ziekenhuis in Peramiho, met een capaciteit van 420 bedden, vaak enkele dagen geen watertoevoer. Dit zorgt voor een groot probleem voor de hygiëne. Ook operaties kunnen dan niet plaatsvinden. Door de bouw van deze watertank is dat probleem verholpen. Deze watertank bij het ziekenhuis van Peramiho heeft een opslagcapaciteit van 60.000 liter water. Zo redden we vele mensenlevens. Lees meer.