14 juni 2016 – Nieuwe ziekenhuisbedden geïnstalleerd

Naast de aanschaf van een nieuwe Land Cruiser voor het St. Anna’s Health Centre in Uwemba, was voor 2016 ook het doel de aanschaf van nieuwe ziekenhuisbedden voor dit health centre. We hadden al gemeld dat deze mei jl. besteld en geleverd waren. Nu kunnen we melden dat ze ook geïnstalleerd en in gebruik genomen zijn.

Oude bedden
Oude ziekenhuisbedden juni 2016
De oude ziekenhuisbedden in het St. Anna’s Health Centre waren versleten.
Volgens Nederlandse maatstaven zouden deze al lang niet meer gebruikt mogen worden en jaren geleden al aan de milieustraat zijn toevertrouwd. Maar niet in Tanzania. Daar doen ze zo lang mogelijk met deze oude verroeste en doorgezakte bedden en matrassen omdat er simpelweg geen geld was om nieuwe te kopen.

De bedden zijn sinds decennia in gebruik en waren dringend aan vervanging toe. En daarin hebben wij het St. Anna’s Health Centre, samen met Wilde Ganzen, ondersteund.

Wilde Ganzen
Van de totale kosten hebben wij als stichting 2/3 deel bij elkaar gehaald. Wilde Ganzen heeft het resterende 1/3 deel eraan toegevoegd. We zijn super blij met deze samenwerking. Wilde Ganzen heeft hun besluit mede genomen op onze juiste en goede onderbouwing en zorgvuldige voorbereiding. En met dat compliment zijn we heel blij. Deze toekenning laat wederom zien dat we een betrouwbare stichting zijn.

Ondersteunen lokale economie in Tanzania
Samen met Wilde Ganzen hebben we de visie om mensen die in armoede leven, ter plaatse te ondersteunen om op eigen kracht hun situatie en hun toekomst te verbeteren. Dat betekent samenwerken met een lokale partner ter plaatse en daar waar mogelijk de lokale economie in Tanzania te ondersteunen. Dat houdt in dat we in eerste instantie geen dingen vanuit Nederland mee naar Tanzania nemen. In iedere geval geen dingen die daar te koop zijn. Veel is hier te koop, maar vaak ontbreken de financiële middelen.

Daarnaast hebben we als visie dat als je iets meeneemt uit Nederland, je ook moet voorzien in continuïteit. Met andere woorden, wat als de spullen op zijn? Hoe krijgen ze dan weer nieuwe? Wat als ze kapot zijn, wie kan ze dan repareren?

De ziekenhuisbedden
Ziekenhuisbedden zijn in Tanzania te koop. Sterker nog, een ziekenhuisbed in Tanzania kost maar €160. Een bedrijf in Nederland heeft contact met ons opgenomen. Ze wilden ons oude, afgeschreven ziekenhuisbedden uit Nederland aanbieden. Maar voor die prijs kon het bedrijf in Nederland ze niet afgeven. Ook al zouden we de bedden gratis in Nederland krijgen dan nog zijn we duurder uit dan als we de bedden in Tanzania kopen. Denk maar eens aan het transport van de plaats van herkomst (bijvoorbeeld Weert) naar de haven, de opslag, het transport per boot, het ‘ophalen’ van de bedden in de haven, het transport naar Uwemba (ruim 700 kilometer) en niet te vergeten de papieren rompslomp en de risico’s van beschadigingen.

Een woord van dank aan iedereen die dit mee mogelijk heeft gemaakt! Asante sana!

Onderstaand kort filmpje geeft een impressie van de installatie.

Installatie ziekenhuisbedden 2 Installatie ziekenhuisbedden 3 Installatie ziekenhuisbedden 4 Installatie ziekenhuisbedden 6

Installatie ziekenhuisbedden 5 Installatie ziekenhuisbedden 7 Installatie ziekenhuisbedden 8 Installatie ziekenhuisbedden 9

Installatie ziekenhuisbedden 10

Reageren is niet mogelijk