14 juni 2017 – Babyweegschalen SJG Weert nog steeds in gebruik

De babyweegschalen die in juni 2013 door onze bestuursleden Monique en Leon zijn overhandigd aan het St. Anna’s Health Centre in Uwemba, doen 4 jaar later nog steeds hun werk. Onze voorzitter Monique heeft onderstaande foto van dit schattige pasgeboren kleine meisje gemaakt tijdens haar missie Tanzania 2017.

31 mei 2017 (1)
31 mei 2017 – Een pasgeboren baby op één van de babyweegschalen

Mede mogelijk gemaakt door Wilfred Janßen
De weegschalen zijn op 23 mei 2013 door het Weerter ziekenhuis ‘SJG Weert’ geschonken. Wilfred Janßen, medewerker van het SJG Weert, heeft deze schenking tot stand gebracht. Hij nam contact op met ons met de vraag of wij (volgens Nederlandse geldende regels) afgeschreven babyweegschalen voor Tanzania konden gebruiken. En dat konden we. Persoonlijk overhandigde Wilfred de weegschalen aan onze penningmeester Leon.

Leon en met weegschalen
23 mei 2013 - Leon en Wilfred Janßen met de gedoneerde babyweegschalen

Eerste baby op weegschaal in Uwemba - juni 2013
14 juni 2013 - Eerste Tanzaniaanse baby op SJG Weert babyweegschaal

Sneller en behaaglijker wegen
De oude weegschaal in Uwemba had het toevallig enkele weken voor de schenking van de ‘nieuwe’ weegschalen in 2013 begeven. Dat was nog zo’n zware, oude weegschaal met gewichten. Een baby op die manier wegen neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Omdat het hier in de wintertijd koud is (’s nachts kan de temperatuur tot 3° zakken) zijn de digitale weegschalen een grote uitkomst. In enkele seconden weet je het precieze gewicht van de baby. En dat is voor de baby wel zo prettig.

St. Anna’s Health Centre
Het St. Anna’s Health Centre wordt gerund door onze partner de ‘Missionary Benedictine Sisters’ uit Peramiho. De missiepost Uwemba ligt in een afgelegen gebied, op 2000 meter hoogte in de bergen van Zuid-Tanzania. De maanden mei/juni/juli zijn de koude maanden. ’s Nachts kan de temperatuur dalen tot 3°C. Het health centre biedt gezondheidszorg aan ruim 25.000 inwoners. Deze inwoners zijn voornamelijk boeren met een laag inkomen. Zij moeten hard werken voor hun inkomen en verdienen net genoeg om het gezin te kunnen onderhouden. Geld voor medicijnen en medische zorg is er vaak niet.  

Preventie
Het St. Anna’s Health Centre organiseert, naast de hulp in de kliniek, ook maandelijks clinics op locatie in omringende dorpen. Tijdens deze clinics geven ze inentingen aan kinderen tot 5 jaar en worden trainingen gegeven aan moeders op het gebied van gezondheidszorg voor kinderen, lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van kinderen, informatie over het voorkomen van ziektes en de behandeling er van. Dit zorgt er voor dat de gezondheid van zowel moeder als kind sterk verbetert. Dit leidt weer tot minder kindersterfte.

Eerdere persberichten
Klik hier om om ons uitgebrachte persbericht in 2013 te lezen over de schenking van de babyweegschalen door SJG Weert via WeertdeGekste..

Klik hier om ons uitgebrachte persbericht in 2013 te lezen over de eerste Tanzaniaanse baby op SJG weegschaal via Nederweert24.

Reageren is niet mogelijk