17 oktober 2015 – Samenwerking met Stichting Wilde Ganzen

Samenwerking met Stichting Wilde Ganzen
Het doel voor 2015/2016 is de aanschaf van 50 nieuwe ziekenhuisbedden en een nieuwe Land Cruiser voor het St. Anna’s Health Centre in Uwemba.

Maar dit doen we niet alleen. Trots kunnen we zeggen dat we deze projecten realiseren in nauwe samenwerking met Stichting Wilde Ganzen. Van de totale kosten moeten wij als stichting 2/3 deel werven, Wilde Ganzen voegt daarna het resterende 1/3 deel toe. Samen komen we zo tot het totaalbedrag. We zijn super blij met deze samenwerking. Wilde Ganzen heeft hun besluit mede genomen op onze juiste en goede onderbouwing en zorgvuldige voorbereiding. En met dat compliment zijn we heel blij. Deze toekenning laat wederom zien dat we een betrouwbare stichting zijn.

Fondsenwerving
De ‘Spinn-inn Marathon’ 2015 (6&7 november as.) en het culinaire evenement ‘Weert aan tafel’ (27 november as.) zijn onze fondsenwervingsactiviteiten waarmee we ons deel van de aanschafkosten voor de Land Cruiser en ziekenhuisbedden willen binnen halen.

Oude bedden
De oude ziekenhuisbedden in het St. Anna’s Health Centre zijn versleten. Volgens Nederlandse maatstaven zouden deze al lang niet meer gebruikt mogen worden en jaren geleden al aan de milieustraat zijn toevertrouwd. Maar niet in Tanzania. Daar doen ze zo lang mogelijk met deze oude verroeste en doorgezakte bedden omdat er simpelweg geen geld is om nieuwe te kopen. De bedden zijn sinds decennia in gebruik en dringend aan vervanging toe. En daarin ondersteunen wij het St. Anna’s Health Centre, samen met Wilde Ganzen.

Beds St. Anna's Health Center without patients Beds St. Anna's Health Center with patients

De huidige bedden in het St. Anna's Health Centre

Oude jeep
De oude jeep heeft het na 26 jaar trouwe dienst definitief begeven en is niet meer te repareren. En dat is voor het Health Centre een heel groot probleem. De jeep speelde al die jaren de hoofdrol in levensreddende situaties. Zo werd de jeep ingezet als ambulance in noodgevallen, als mobiele kliniek (consultatiebureau), als personenvervoer en als transportmiddel voor alle zaken die nodig zijn om het Health Centre te runnen. De jeep is in diverse filmpjes van onze stichting te zien. Op dit moment gebruikt de kliniek een oude jeep uit Peramiho, maar dit is geen structurele oplossing. En dus is het tijd voor een nieuwe jeep die hopelijk ook weer 26 jaar meegaat.

Jeep als ambulance Mobiele kliniek
De jeep als ambulance en in actie als mobiel consultatiebureau

Procedure
Stichting Peramiho: “We zijn heel blij met deze samenwerking. Wilde Ganzen heeft hun besluit genomen op onze juiste en goede onderbouwing en zorgvuldige voorbereiding. Het is een uitgebreide procedure. Alleen vertellen wat je met het geld gaat doen is niet voldoende. Ze vragen om een solide en uitgebreide onderbouwing, een projectplan, een begrotingsplan, offertes en een toekomstplan. Deze toekenning laat wederom zien dat we een betrouwbare stichting zijn.”

De oude Jeep Land Cruiser - foto 2

De oude Jeep vs. de nieuwe Toyota Land Cruiser

Wilde Ganzen
Wilde Ganzen steunt honderden kleinschalige projecten in arme gebieden. Projecten die zijn opgezet door lokale mensen en hun gemeenschap samen met bevlogen Nederlanders. Deze projecten en ondernemingen moeten kleinschalig zijn en moeten een zichtbaar resultaat opleveren in relatie tot een directe én structurele verbetering van de situatie ter plaatse. Het project moet bijdragen aan en een kansrijke toekomst.

Wilde Ganzen steunt alleen zogenaamde ‘Particuliere Initiatieven’. Dat zijn initiatieven waarvoor scholen, stichtingen of particulieren in Nederland fondsen werven. Zo’n Particulier Initiatief moet samen werken met een projectpartner of met een lokale organisatie in het ontwikkelingsland zelf, die erop toeziet dat het project ter plaatse goed wordt uitgevoerd. Samen werken we zo aan een toekomst zonder armoede.

De V van Wilde Ganzen
Logo Wilde GanzenWilde Ganzen heet niet voor niets zo. Want wilde ganzen werken perfect samen. Door te vliegen in V-formatie houden ze elkaar uit de wind en zijn ze sterker. Zo bereiken ze snel en effectief hun doel. En wij maken nu ook deel uit van die prachtige V-formatie. Want dat is waar het allemaal om draait: het doelgericht helpen van mensen in ontwikkelingslanden een beter bestaan op te bouwen. Nu en in de toekomst.

Geschiedenis Wilde Ganzen in vogelvlucht
Voor de oprichting van Wilde Ganzen gaan we ruim vijftig jaar terug in de tijd. Het was in 1953 toen tijdens een dienst in de Domkerk een kerkganger vroeg wat de kerk eigenlijk aan de armoede in India deed. Het bestuur van het Interkerkelijk Overleg inzake Radioaangelegenheden (IKOR) bezon zich op haar diaconale taak en kwam tot de conclusie dat zij hulp moest bieden. In 1957 richt IKOR de ‘Commissie Wilde Ganzen’ op.

In datzelfde jaar is de eerste Ganzenvlucht op de radio met als doel geld inzamelen voor de slachtoffers van een aardbeving in Turkije. Opbrengst: 167 gulden.

Vermeerderingsacties
Begin jaren negentig introduceert Wilde Ganzen de zogenaamde vermeerderingsacties. Wie in Nederland zelf geld inzamelt voor een goedgekeurd project, krijgt van Wilde Ganzen een flink bedrag extra. In 2007 vierde Wilde Ganzen haar 50-jarig jubileum.

Reageren is niet mogelijk