22 januari 2016 – 10 jarige Rafke maakt bedrag compleet met verjaardagsgeld

De laatste euro’s kwamen deze week binnen met een heel lief berichtje van de 10 jarige Rafke. En dat willen we toch met jullie delen.

Rafke’s verjaardagscentjes
“Voor mijn 10e verjaardag heb ik besloten om in plaats van krijgen om te gaan geven. Ik heb samen met mijn papa besloten om geld te vragen voor mijn verjaardag en een gedeelte van het ontvangen bedrag te storten op jullie rekening. Super goed wat jullie doen! Succes ermee. Groetjes Rafke”

Met het mooie bedrag van €67,50 maakte Rafke het bedrag voor de 50 ziekenhuisbedden en de jeep compleet.

Logo Wilde GanzenSamengestelde opbrengst
Deze twee projecten maken we mogelijk in samenwerking met de landelijke stichting Wilde Ganzen. Van de totale kosten (€45.941) moesten wij als Stichting Peramiho 2/3 deel werven, dus €30.627. Wilde Ganzen voegt daar dan 1/3 deel van de projectkosten aan toe. En zo wordt het totaalbedrag compleet.

Wij hebben ons deel we bij elkaar gekregen met de opbrengst van de Spinn-inn Marathon (6 & 7 november 2015), het culinaire initiatief ‘Weert aan tafel’ (27 november 2015) en de actie ‘Steun daar, geef hier’ (december2015/januari 2016).

Heel veel lieve mensen hebben mogelijk gemaakt dat wij het bedrag bij elkaar hebben gekregen. Waarvoor onze oprechte dank.

Groen licht
We hebben inmiddels groen licht gegeven aan onze partner in Tanzania, de Missionary Benedictine Sisters, voor de aankoop van de 50 ziekenhuisbedden en de jeep. Sr. Elisabeth is er meteen mee aan de slag gegaan.

Ondersteunen lokale economie in Tanzania
Vaak vragen mensen ons waarom we geen Nederlandse ziekenhuizen benaderen met de vraag of we afgeschreven ziekenhuisbedden gratis zouden kunnen overnemen om deze dan naar Tanzania te sturen. Zo werden we onlangs zelf door een bedrijf benaderd voor een eventuele samenwerking. Zij lenen bedden uit voor de thuiszorg. De bedden die daarvan terugkomen wilden ze wel voor een gereduceerd tarief aan ons aanbieden.

Maar samen met Wilde Ganzen hebben we de visie om mensen die in armoede leven ter plaatse te ondersteunen om op eigen kracht hun situatie en hun toekomst te verbeteren. Dat betekent samenwerken met een lokale partner ter plaatse en daar waar mogelijk de lokale economie in Tanzania te ondersteunen.

De ziekenhuisbedden
Ziekenhuisbedden zijn in Tanzania te koop. Sterker nog, een ziekenhuisbed in Tanzania kost maar €160. Er daar kon het bedrijf in Nederland ze niet voor aanbieden. Maar al zouden we de bedden gratis in Nederland krijgen dan zijn we nog duurder uit dan als we de bedden in Tanzania aanschaffen. Denk maar eens aan het transport van de plaats van herkomst (bijvoorbeeld Weert) naar de haven, de opslag, het transport per boot, het ‘ophalen’ van de bedden in de haven, het transport naar Uwemba (ruim 700 kilometer) en niet te vergeten de papieren rompslomp en de risico’s van beschadigingen. En ook daarom hebben we de bedden in Tanzania gekocht.

F0170 IMG_20151208_171203 Oude Land Rover HZJ78 - P6 - Toyota Hardtop 13-seater

De jeep/ambulance
In het geval van de jeep zijn we daar van afgeweken. De nonnen hadden in eerste instantie al bij een bedrijf in Duitsland navraag gedaan naar de kosten van een nieuwe jeep. Een bedrijf in Aken is gespecialiseerd in de handel van zaken die nodig zijn ter ondersteuning van missionarissen over de hele wereld. De kosten voor de jeep bedragen via dit bedrijf €26.231 (exclusief invoerbelastingen).

Maar zoals gezegd past de aanschaf van een jeep in Duitsland eigenlijk niet in onze visie en niet in die van Wilde Ganzen. Want ook een jeep is in Tanzania te koop. En dus werd een offerte in Tanzania aangevraagd bij een Toyota dealer. Maar deze reageerde per mail niet. Voor de aanvraag van ondersteuning bij Wilde Ganzen hadden we echter een getekende offerte nodig. En dus stuurden we de nonnen voor een reis van 1000 kilometer naar Dar es Salaam om een getekende offerte te gaan halen. Toen we deze per mail ontvingen en openden vielen onze monden toch enigszins open van schrik. De kosten van de jeep bij aanschaf in Tanzania waren twee keer zo veel!

We hebben toen in overleg met Wilde Ganzen besloten om van onze visie af te wijken en de jeep in Duitsland te bestellen. We waren beiden van mening dat dit wel een heel groot verschil was en dat we het geld wel op een verantwoorde manier moesten uitgeven. Tenslotte kun je iedere euro maar één keer uitgeven!

Reageren is niet mogelijk