22 maart 2016 – WereldWaterDag

In 1992 werd door de Verenigde Naties een resolutie aangenomen om 22 maart uit te roepen tot Wereldwaterdag. Op die dag wordt de wereldwijde waterproblematiek jaarlijks onder de aandacht gebracht.

Wij doen mee
Als Stichting Peramiho doen we hier aan mee. We willen mensen op deze dag extra bewust maken van het feit dat het hebben van schoon en veilig drinkwater niet vanzelfsprekend is.

SONY DSC SONY DSC

Toch vinden we het in Nederland heel normaal dat er schoon drinkwater uit de kraan komt. En onbewust verspillen we vaak drinkwater zonder dat dat nodig is.

Wist je dat…
We elke dag per persoon gemiddeld zo’n 120 liter water verbruiken? Het meeste water wordt gebruikt voor wassen, schoonmaken en het doorspoelen van het toilet.

  • Douche 39,7 liter
  • Wastafel 5,1 liter
  • Toiletspoeling 36,2 liter
  • Wassen, hand 2,1 liter
  • Wassen, machine 1,9 liter
  • Voedselbereiding 1,7 liter
  • Overige 7,6 liter

Doe mee en ben zuinig met water!
Ben op deze dag eens meer dan anders alert hoe jij omgaat met water. Laat je de kraan lopen terwijl je jouw tanden poetst? Laat je de douche lopen terwijl je je inzeept en naast de douchekop staat?

Kinderhandjes en waterkraan

Belangrijkste reden om te besparen op water
Het grote voordeel, maar tevens ook het nadeel, van ons water is de prijs. De prijs van ons heerlijke kraanwater is relatief laag in vergelijking met landen om ons eens. Puur financieel gezien levert het besparen van water daarmee dan ook minder op. De belangrijkste reden echter om te besparen op water is de besparing op energie. Voor de zuivering van water is namelijk veel energie nodig. Het reinigingsproces van water is een ingewikkeld en langdurig proces. Denk ook aan de energie die de pompen gebruiken die ervoor zorgen dat er druk op de waterleidingen zit. Daarnaast belast de waterzuivering het milieu door het gebruik van hulpstoffen en chemicaliën en allerlei filtermaterialen. Daarnaast veroorzaakt het oppompen van grondwater verdroging van de natuur binnen de waterwingebieden.

Het reinigen van ons water wordt steeds ingewikkelder vanwege de aanwezigheid van bemesting en stoffen uit de chemische industrie (schoonmaakmiddelen en medicijnen) in het water. Als de kwaliteit van ons drinkwater door verontreiniging verder zal afnemen, dan zijn waterbedrijven genoodzaakt om chloor aan ons kraanwater toe te voegen. Iets dat we echt niet moeten willen. De verwachting is dat schoon drinkwater in de toekomst schaarser en duurder zal worden. Alle reden dus om bewust en duurzaam om te gaan met ons water.

Waterput Parangu - voor en na
Hieronder zie je een van de waterputten die we hebben gerealiseerd. Op de foto links zie je de schrijnende situatie vooraf. Deze modderpoel was de watervoorziening voor ongeveer zo'n 35 huishoudens. De foto rechts laat de situatie na realisatie zien; een mooie put met schoon en veilig drinkwater.

Waterput Parangu Waterput Parangu

Ook water besparen?
Wil je vandaag nog aan de slag met duurzaamheid? Dan is misschien wel de belangrijkste stap het besparen op water in en rondom het huis. Water besparen is vaak vrij eenvoudig en daarmee een mooi begin naar meer duurzaamheid in en rondom het huis.

Tips
Kijk voor meer tips op www.duurzaamthuis.nl/water/water-besparen

Eerste waterput van Stichting Peramiho
De eerste waterput die we samen met de lokale bevolking hebben gebouwd in Likuyufusi blijft speciaal. We nemen jullie nog een keer mee naar die speciale gebeurtenis.

 

Reageren is niet mogelijk