25 mrt 2015 – €100.000 internationale steun

Trots kunnen we melden dat we €100.000 subsidie uit Duitsland hebben ontvangen voor het opzetten van een operatiekamer in het St. Anna’s Health Centre. In januari 2015 hebben we een subsidieaanvraag ingediend bij de Duitse organisatie Bild hilft e.V. ‘Ein Herz für Kinder’. Dit hebben we gedaan samen met onze partner ter plaatse, The Missionary Bendictine Sisters. We hebben nu te horen gekregen dat onze aanvraag is goedgekeurd!

Sr. Johanna Ultra sound 2

St. Anna’s Health Centre
Met de realisatie van de operatiekamer worden keizersneden mogelijk. Hierdoor wordt moeder- en kindersterfte teruggedrongen. Het St. Anna’s Health Centre is vooral actief op het gebied van pre- en postnatale zwangerschapszorg. Het health centre voorziet daarnaast in gezondheidszorg voor ruim 25.000 mensen, veelal boeren. Veel zwangere vrouwen komen weken of maanden voor de uitgerekende datum naar het ziekenhuis. Ze wonen te ver weg om anders op tijd voor de bevalling in het ziekenhuis te zijn.

Een tot ambulance omgetoverde jeepVermindering van moeder- en kindsterfte
Maar ook in de relatief veilige omgeving van een ziekenhuis verloopt een bevalling in vele gevallen niet volgens het boekje. Een keizersnede is dan vaak nodig om moeder en/of kind te redden. Momenteel is het uitvoeren van een keizersnede in het St. Anna’s Health Centre niet mogelijk. In zulke noodsituaties worden de vrouwen met een, tot ‘ambulance’ omgetoverde, jeep vervoerd naar het Kibena ziekenhuis van Njombe. Dit ziekenhuis ligt op een afstand van 45 kilometer van Uwemba. Daarvan is 23 kilometer onverharde weg. In de droogteperiode is deze weg goed begaanbaar en leg je deze onverharde weg af in 18 minuten, en de gehele afstand in 45 minuten. Tijdens de regentijd is dat een ander verhaal. Dan kan de reis oplopen tot meer dan drie uur. Veel vrouwen en baby’s overleven deze reis niet. Een operatiekamer kan dan vele levens redden.

 

Verbouwen, inrichten, opleiden en trainen
Het project betreft niet alleen de inrichting van de operatiekamer. Het gehele project omvat ook de bijbehorende verbouwingskosten, de aanschaf van apparatuur, het bekostigen van de opleidingen van het vaste personeel. Daarnaast behoort ook het organiseren van medische missies vanuit Nederland tot het project. Deze missies zorgen voor professionele kennisoverdracht. De operatiekamer wordt niet alleen gebruikt voor keizersneden maar ook voor kleine operaties.

Verbouwing 01 - measuring for the ramp 20150313 Verbouwing 02 - plumbing 20150313 Verbouwing 03 - plumbing interior work 20150313 Verbouwing 04 - 20150320

Procedure
Een subsidieaanvraag invullen dat doe je niet even. Het is een uitgebreide procedure. Alleen zeggen dat je een operatiekamer wilt opzetten is niet voldoende. Ze willen een onder andere een solide onderbouwing, bouwtekeningen, een projectplan, een begrotingsplan, een toekomstplan en dergelijke. Maar dat hebben we er graag voor over, je wilt ten slotte dat het geld op de juiste plek terecht komt. Voor ons een geweldige opsteker. Het is de tweede keer dat ‘Ein Herz für Kinder’ ons zo’n grote subsidie toekent. De eerste keer was in 2012 voor de bouw van de kleuterschool. Dat ze ons wederom een subsidie toekennen, laat zien dat we hebben bewezen een betrouwbare stichting te zijn.

Die Bild Zeitung - Ein Herz für Kinder
‘Ein Herz für Kinder’ is in 1978 opgericht door Axel Springer, een Duitse uitgever en eigenaar van de Bild Zeitung. Met het motto “Seid nett zueinander” (Help elkaar) heeft hij ‘Ein Herz für Kinder’ opgericht omdat destijds jaarlijks 1500 kinderen omkwamen bij verkeersongevallen. Wat begon als een campagne voor de verkeersveiligheid in Duitsland, werd al snel een van de grootste interna­tionaal opererende organisaties, die zich inzet voor de meest kwetsbaren in de wereld, de kinderen.

Reageren is niet mogelijk