27 juni 2017 – Eerste keizersnedebaby geboren!
Met gepaste trots kunnen we melden dat 4 jaar na de eerste brainstormsessie in juni 2013 en vele vergaderingen, planningen, verbouw- en bouwactiviteiten later, de operatiekamer op 11 juni 2017 in gebruik is genomen en dat de eerste keizersnedebaby is geboren.
Joachim, de eerste keizersnedebaby kwam op 15 juni 2017 ter wereld. Het team bestaande uit anesthesieverpleegkundige Sr. Gertruda, dokter Sr. Scholastica, dokter Celina en verpleegkundige Gloria, bracht het jongetje van 3,6 kg gezond ter wereld. Ook zijn moeder maakt het goed.
We zijn super trots op het team van het St. Anna’s Health Centre. Inmiddels heeft dit team al meerdere kleine operaties en keizersneden met succes uitgevoerd. Met deze operatiekamer en dit fantastische team worden vele levens gered.
We zijn dankbaar voor alle mensen die op welke wijze dan ook dit samen met ons en de Missionary Benedictine Sisters mogelijk hebben gemaakt.
Samen maken we de wereld een beetje beter en redden we levens!
Korte historie
Waarom een operatiekamer
Het St. Anna’s Health Centre in Uwemba biedt gezondheidszorg aan ruim 25.000 mensen, maar richt zich voornamelijk op zwangere vrouwen, moeders en kinderen. In noodsituaties waren keizersneden in het St. Anna’s niet mogelijk omdat de faciliteiten en de kennis daarvoor niet aanwezig waren. Hoogzwangere vrouwen werden dan per jeep, vaak onder erbarmelijke omstandigheden, naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis zo’n 45 kilometer verderop gebracht, waarvan een groot gedeelte een onverharde weg is. In de regentijd is deze onverharde weg moeilijk begaanbaar. Daarom was het tijd voor een opwaardering van het health centre.
Onderzoek naar haalbaarheid
Tijdens missie Tanzania 2013 vonden de eerste brainstormsessies plaats tussen Leon en Monique en Sr. Rosann. Sr. Rosann was destijds de moeder-overste van de Missionary Benedictine Sisters in Peramiho. Samen hebben ze eerst de haalbaarheid van het project bekeken want je begint natuurlijk niet meteen met bouwen. Eerst moest het plan op papier worden gezet met de bijbehorende financiële onderbouwing. Ook moest eerst worden onderzocht of er in de omgeving al een ander ziekenhuis inmiddels was opgewaardeerd of op de nominatie stond om opgewaardeerd te worden naar een zogenoemde ‘Comprehensive Emergency Obstetric Care’ ziekenhuis. Dit om geen dingen dubbel te gaan organiseren. Daarom is afstemming gezocht met diverse partijen.
Lokale ziekenhuizen en ministerie
Allereerst zijn gesprekken gevoerd met de Disctrict Medical Officer (DMO). Hij is verantwoordelijk voor de gezondheidszorg en -instellingen in die regio. Daarnaast is contact gezocht en geweest met het Ministerie van Volksgezondheid. Deze gesprekken hebben Leon, Monique en Sr. Rosann Ocken in Tanzania gehouden in de periode van 4 juni 2013 tot 22 juni 2013.
Dorpshoofden
Het is niet alleen belangrijk om de lokale autoriteiten te betrekken bij de plannen, maar ook de lokale bevolking. Deze zijn vertegenwoordigd door dorpshoofden. Ook hiermee heeft een gesprek plaatsgevonden en zij hebben schriftelijk hun medewerking toegezegd. Deze toezegging is bevestigd middels een getekende brief voorzien van een officiële stempel.
Brief dorpshoofden (links het origineel rechts de vertaling)
Financiële paragraaf en middelen
Toen allen akkoord waren werd ingezet op het rondkrijgen van de financiering. We beginnen als stichting nooit aan een project als niet duidelijk is dat de financiering rond komt.
Opleidingen
Nadat we definitief het besluit hadden genomen te investeren in de realisatie van de operatiekamer, hebben we meteen Sr. Scholastica aangemeld voor de tweejarige opleiding om keizersneden te kunnen uitvoeren en Sr. Gertruda voor de opleiding tot anesthesie verpleegkundige. Want alleen investeren in de zogenoemde hardware, zoals de renovatie van het health centre, de bouw en de inrichting van een operatiekamer en de benodigde apparatuur, heeft geen zin zonder de inzet van software. Er moet daarnaast ook gelijktijdig geïnvesteerd worden in de bijbehorende kennis en daarvoor benodigde opleidingen, de software dus. Het initiatief "Share4More" van de Rabobank heeft hier aan bijgedragen.
Beiden werden aangenomen en zijn aan de opleiding begonnen. Sr. Gertruda heeft de opleiding met succes afgerond. Sr. Scholastica is bezig met de laatste loodjes. Omdat zij nog niet klaar is, is dokter Celina tijdelijk in dienst genomen.
Ook ander personeel van het St. Anna’s (zoals de drie dames op onderstaande foto) volgden diverse vervolgcursussen in het ziekenhuis van Peramiho onder leiding van Winfried Mgaya (hoofd anesthesist verpleegkundige van Peramiho).
Renovatie Health Centre en bouw operatiekamer
In maart 2015 werd uiteindelijk na vele voorbereidingen gestart met de bouwwerkzaamheden en de algehele renovatie van het Health Centre.
Officiële inzegening
Op 25 mei 2017 werd de operatiekamer officieel geopend en ingezegend. Onze voorzitter Monique was hier bij als vertegenwoordiger van onze stichting.
Reageren is niet mogelijk