29 mei 2016 – Jeep is onderweg naar Tanzania

Het doel voor 2016 is naast de aanschaf van nieuwe ziekenhuisbedden, ook een nieuwe Land Cruiser voor het St. Anna’s Health Centre in Uwemba. En we hebben nu het goede nieuws gekregen dat de jeep onderweg is.

HZJ78 - P6 - Toyota Hardtop 13-seater Schermafbeelding mail aankomst jeep - 2016-05-25 om 14.20.22
De nieuwe jeep

Aankomst Tanzania
Op 6 juni zal de jeep in de haven van Dar es Salaam, Tanzania, aankomen. We hebben navraag gedaan hoe lang het dan duurt voordat de auto door de douane wordt vrijgegeven. Helaas kan dat nog enkele weken duren. De reden daarvoor is dat er vrijstelling voor belasting is aangevraagd en deze wordt behandeld zodra de auto in bij de douane aankomt. Dat betekent dat onze bestuursleden Monique en Leon, die op dit moment in Tanzania zijn, mogelijk de jeep zelf niet meer kunnen afhalen.

Oude jeep
Oude Land RoverDe oude jeep heeft het na 26 jaar trouwe dienst definitief begeven en is niet meer te repareren. En dat is voor het Health Centre een heel groot probleem. De jeep speelde al die jaren de hoofdrol in levensreddende situaties. Zo werd de jeep ingezet als ambulance in noodgevallen, als mobiele kliniek (consultatiebureau), als personenvervoer en als transportmiddel voor alle zaken die nodig zijn om het Health Centre te runnen. De jeep is in diverse filmpjes van onze stichting te zien. Hopelijk gaat de nieuwe jeep ook weer 26 jaar mee.

Wilde Ganzen
Dit project financieren we niet alleen. De aanschaf van deze nieuwe jeep wordt mede mogelijk gemaakt in samenwerking met stichting Wilde Ganzen. Van de totale kosten hebben wij als stichting 2/3 deel bij elkaar gehaald. Wilde Ganzen heeft het resterende 1/3 deel eraan toegevoegd. We zijn super blij met deze samenwerking. Wilde Ganzen heeft hun besluit mede genomen op onze juiste en goede onderbouwing en zorgvuldige voorbereiding. En met dat compliment zijn we heel blij. Deze toekenning laat wederom zien dat we een betrouwbare stichting zijn.

Ondersteunen lokale economie in Tanzania
We hebben, samen met Wilde Ganzen, de visie om mensen die in armoede leven, ter plaatse te ondersteunen om op eigen kracht hun situatie en hun toekomst te verbeteren. Dat betekent samenwerken met een lokale partner ter plaatse en daar waar mogelijk de lokale economie in Tanzania te ondersteunen. Dat betekent dat we in eerste instantie geen dingen vanuit Nederland mee naar Tanzania nemen. In iedere geval geen dingen die daar te koop zijn. Veel is hier te koop, maar vaak ontbreken de financiële middelen.

Daarnaast hebben we als visie dat als je iets meeneemt je ook in continuïteit moet voorzien. Met andere woorden, wat als de spullen op zijn? Hoe krijgen ze dan weer nieuwe? Wat als ze kapot zijn, wie kan ze dan repareren?

In afwijking van
Maar in het geval van de jeep zijn we daar van afgeweken. De nonnen hadden in eerste instantie al bij een bedrijf in Duitsland navraag gedaan naar de kosten van een nieuwe jeep. Een bedrijf in Aken is gespecialiseerd in de handel van zaken die nodig zijn ter ondersteuning van missionarissen over de hele wereld. De kosten voor de jeep bedroegen via dit bedrijf €26.231 (exclusief invoerbelastingen).

Maar zoals gezegd past de aanschaf van een jeep in Duitsland niet in onze visie en die van Wilde Ganzen. Want een jeep is ook in Tanzania te koop. En dus hebben wij ook een offerte in Tanzania aangevraagd bij een Toyota dealer. Deze reageerde niet per mail. Voor de aanvraag van ondersteuning bij Wilde Ganzen hadden we echter een getekende offerte nodig. En dus stuurden we de nonnen voor een reis van 1000 kilometer naar Dar es Salaam om een getekende offerte te gaan halen. Toen we deze per mail ontvingen vielen onze monden toch enigszins open van schrik. De kosten van de jeep bij aanschaf in Tanzania waren twee keer zo veel!

We hebben toen in overleg met Wilde Ganzen besloten om van onze visie af te wijken en de jeep in Duitsland te bestellen. We waren beiden van mening dat dit wel een heel groot verschil was en dat we het geld wel op een verantwoorde manier moesten uitgeven. Tenslotte kunnen we iedere euro maar één keer uitgeven!

Reageren is niet mogelijk