31 januari 2016 – Wereld Lepra Dag

Wereld Lepra Dag
Vandaag, 31 januari 2016, is het Wereld Lepra dag. Jaarlijks wordt wereldwijd op de laatste zondag van januari aandacht gevraagd voor lepra, de gevolgen hiervan, het stigma en de discriminatie die zoveel leprapatiënten nog steeds ondervinden.

Wat is lepra
Lepra is een ander woord voor melaatsheid. Het is een besmettelijke infectieziekte, die veroorzaakt wordt door een bacterie. Je wordt aangestoken door een ander, net zoals bij griep. Als je lepra hebt, zit de leprabacterie in je speeksel. Dus door hoesten en niezen kun je iemand besmetten.

In het rijke westen komt lepra (vrijwel) niet meer voor. Het laatste leprahuis in Nederland is in 1971 gesloten. De laatste leprapatiënt in België is in 1930 overleden. Toch raken wereldwijd ieder jaar honderdduizenden mensen met de gevaarlijke ziekte besmet. Vooral de allerarmsten worden getroffen. In meer dan 70 landen op de wereld zijn er nog steeds mensen met lepra, waaronder Tanzania.

Ernstige verminkingen
Na besmetting en een lange incubatietijd begint de leprabacterie de zenuwen aan te tasten, met als gevolg dat er verlammingen ontstaan en handen en voeten gevoelloos raken. Dit leidt tot verwondingen, infecties, blindheid en ernstige verminkingen zoals de gevreesde klauwhanden en stompvoeten.

Stichting Peramiho helpt
Mensen met lepra worden verstoten door de maatschappij. Onze partner ter plaatse in Tanzania, de Missionary Benedictine Sisters, helpt deze melaatsen sinds 1911. De nonnen hebben de 2 lepradorpen Morogoro en Litisha opgericht waarin de door de maatschappij uitgestoten lepra-patiënten worden opgevangen en een thuis krijgen en waar velen inmiddels al jaren een thuis hebben. Als Stichting Peramiho ondersteunen we deze twee lepradorpen. De ondersteuning richt zich voornamelijk op de huisvesting, de dagelijkse benodigdheden zoals eten, kleren en de medische verzorging.

SONY DSC P1000499 Lepradorpen Morogoro P1000488 Lepradorpen Morogoro

Ook meehelpen?
Wil je ook meehelpen? Dat kan door een donatie over te maken op IBAN NL81 RABO 0139549684

Reageren is niet mogelijk