09 mrt 2015 – Bouwwerkzaamheden in Uwemba zijn gestart

Na jaren van voorbereidingen gaat het project ‘inrichten van een operatiekamer’ in het St. Anna’s Health Centre van start.

De aanbesteding heeft plaatsgevonden. De keuze is gevallen op het bedrijf ‘Nordic Construction’. Deze aannemer heeft ook het klooster in Mji Mwema gebouwd en daar zijn hele goede ervaringen mee opgedaan.

Onze voorzitter Monique en haar partner en penningmeester Leon hebben de eigenaar van Nordic Construction, de heer Norbert Leone, leren kennen tijdens de officiële opening van de school in mei 2014.

Ons nieuwe doel 0
Norbert Leone (r) tijdens de officiële opening van de kleuterschool, het weeshuis en het klooster. 

De voorman wordt de heer Benedict Mgaya. Hij komt uit Peramiho. Sr. Rosann was onder de indruk van hem. Dat is in ieder geval een goede start.

Het contract is inmiddels getekend en de eerste werkzaamheden zijn van start gegaan op 2 maart 2015.

Sterfte van zwangere vrouwen, moeders en kinderen
In Zuid-Tanzania zijn deze voorzieningen voor goede pre- en postnatale gezondheidszorg  nauwelijks beschikbaar. Uwemba, het dorp waar het St. Anna's Health Centre ligt, is een dorp gelegen op 2000 meter hoogte in de bergen van Zuid-Tanzania. Het ziekenhuis voorziet in de gezondheidszorg voor 12 omringende dorpen met een totale bevolking van ongeveer 25.000 mensen. Basale gezondheidszorg is hierdoor beschikbaar. Operaties en keizersneden in noodgevallen zijn hier niet mogelijk. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis met uitgebreidere faciliteiten ligt op zo'n 45 kilometer van Uwemba. De eerste 23 kilometer van deze weg is onverhard, een zogenaamde ‘dirt road’ (zandweg). In de droogteperiode goed berijdbaar. In het regenseizoen verandert deze zandweg vaak in een rivier, spekglad en de bermen zijn nauwelijks nog te zien. Doorrijden is dan niet mogelijk waardoor ze vaak te laat aankomen in het ziekenhuis. Met alle gevolgen van dien: doodgeboren baby's of moeders die tijdens de bevalling sterven. In het ergste geval overleven beiden het niet. En dat is helaas eerder een regel dan een uitzondering.

Verschillen in sterfte cijfers
Hieronder ziet u de verschillen in de sterftecijfers van zwangere vrouwen en kinderen in Nederland en in Tanzania.

Sterftecijfers

Verschillen in transportmiddelen
De foto's hieronder laten de verschillen zien tussen de medische voorzieningen beschikbaar in Nederland en in Uwemba, Zuid-Tanzania.

Nederland

Ons nieuwe doel 2  Ons nieuwe doel 1

Uwemba, Zuid-Tanzania

Ons nieuwe doel 3 Ons nieuwe doel 4 Ons nieuwe doel 5

Filmpje en meer info
Wilt u meer informatie over het St.Anna's Health Centre? Klik dan hier of kijk hieronder naar het korte filmpje over het St. Anna's Health Centre.

 

Samen kunnen we helpen
Samen kunnen we het verschil maken en het sterftecijfer van zwangere vrouwen, moeders en kinderen terugbrengen. Samen kunnen we er voor zorgen dat er betere gezondheidszorg beschikbaar is voor zwangere vrouwen, moeders en kinderen in Zuid-Tanzania.

Reageren is niet mogelijk