Gezondheidszorg

In Nederland vinden wij het vanzelfsprekend dat goede medische voorzieningen bij ons om de hoek liggen en voor iedereen beschikbaar zijn. Maar dat is niet vanzelfsprekend. We worden ons daar pas van bewust als dit dreigt te verdwijnen. Zoals in 2014 in Weert het ziekenhuis dreigde te verdwijnen.
Zo’n twee miljard mensen over de hele wereld hebben geen toegang tot medische zorg. In Zuid-Tanzania zijn goede medische voorzieningen nauwelijks aanwezig. Jaarlijks overlijden veel vrouwen en baby’s tijdens de bevalling. Een veel voorkomende doodsoorzaak die met goede medische hulp en kraamzorg voorkomen kan worden. En daar wilden we iets aan doen. En met succes.

Onze hulp heeft zin!
Want wist je dat steeds meer kinderen hun vijfde verjaardag halen? In 1990 stierven wereldwijd nog 90 van de 1000 kleine kinderen. In 2015 was dat aantal gedaald naar 43. Dat betekent dat de kindersterfte in 25 jaar tijd is gehalveerd.

St. Anna’s Health Centre
De laatste zeven projecten hebben we gerealiseerd voor het St. Anna's Health Centre in Uwemba, Zuid-Tanzania. Dit health centre wordt gerund door de Missionary Benedictine Sisters. Door de jaren heen is het health centre uitgegroeid tot een kliniek met uitgebreide faciliteiten. Het health centre voorziet in de gezondheidszorg van 12 omringende dorpen met een totale bevolking van ongeveer 25.000 mensen. Deze inwoners zijn voornamelijk boeren met een laag inkomen. Hier hebben we de volgende projecten mogelijk gemaakt.

Taken St. Anna’s Health Centre

 • Pre- en postnatale zwangerschapszorg;
 • Voorlichting over borstvoeding;
 • Behandeling van vrouwen als ze een miskraam hebben gehad (en de nageboorte is niet helemaal naar buiten gekomen);
 • Voorlichting over gezonde voeding;
 • Preventie en behandeling algemene gezondheidszorg (poliklinisch en klinisch);
 • Voorlichting preventie ziektes;
 • Behandeling van wonden;
 • Besnijdenissen van mannen (uit hygiënisch oogpunt);
 • Voorlichting HIV/AIDS en andere seksuele overdraagbare ziektes;
 • Vaccinaties tetanus, BCG (tegen TBC), difterie, kinkhoest, tetanus, polio, mazelen;
 • Mobiele kliniek in vijf omringende dorpen

Mobiele clinics
Het St. Anna’s Health Centre organiseert maandelijks 5 clinics op locatie in omringende dorpen. Tijdens deze clinics geven ze hulp bij immunisatie en worden er trainingen gegeven aan moeders op het gebied van gezondheidszorg van de kinderen, ontwikkeling van de kinderen, informatie over hoe ziektes tegen te gaan en het behandelen van algemene ziektes. Het aantal clinics op locatie kan worden verhoogd wanneer er meer financiële middelen zijn. Dit zorgt er voor dat de gezondheid van zowel moeder als kind sterk verbetert.


Gerealiseerde projecten

Operatiekamer St. Anna's Health Centre
Om kraamsterfte terug te dringen moest het St. Anna’s Health Centre opgewaardeerd worden tot een kliniek waar ook keizersneden konden worden uitgevoerd. Een vereiste daarvoor was de aanwezigheid van een operatiekamer. Er was een kleine operatieruimte aanwezig, maar deze voldeed niet meer aan de eisen. In 2013 vonden de eerste brainstormsessies plaats en in mei 2017 werd de operatiekamer officieel geopend en in gebruik genomen. Lees meer.

 

Ambulance/jeep
De oude jeep van het St. Anna’s Health Centre Uwemba begaf het in juli 2015 na 26 jaar trouwe dienst. De auto was niet meer te repareren. En dat was voor het health centre een heel groot probleem. De oude jeep speelde namelijk een grote hoofdrol in levensreddende situaties. De Sisters vroegen ons om hulp om de financiering voor een nieuwe jeep bij elkaar te krijgen. En die uitdaging zijn we aangegaan. Op 17 augustus 2016 kwam de jeep op de plaats van bestemming aan. Met veel zang en dans werd hij in ontvangst genomen. De jeep wordt ingezet als ambulance en mobiele kliniek. Lees meer.

Ziekenhuisbedden
De oude ziekenhuisbedden in het St. Anna’s Health Centre waren versleten. Naar Nederlandse maatstaven zouden deze al lang niet meer gebruikt mogen worden en jaren geleden al aan de milieustraat zijn toevertrouwd. Maar niet in Tanzania. Daar doen ze zo lang mogelijk met deze oude verroeste en doorgezakte bedden en matrassen omdat er simpelweg geen geld was om nieuwe te kopen. De bedden zijn sinds decennia in gebruik en waren dringend aan vervanging toe. En daarin hebben wij het St. Anna’s Health Centre, samen met Wilde Ganzen, ondersteund. Lees meer.

Echografie
In het health centre was geen echoapparaat beschikbaar waarmee in een vroeg stadium vastgesteld kon worden of er eventuele complicaties te verwachten waren bij een bevalling. Met een echo kan vroegtijdig de ligging van het kind worden bekeken, de status van de foetus en hoe lang iemand al zwanger is. Vaak is dat onbekend maar wel zinvol om te weten. Want vrouwen wordt geadviseerd om één maand voor de uitgerekende datum naar het health centre te komen en daar te verblijven in afwachting van de bevalling. Dit om in een veilige omgeving te kunnen bevallen. In 2013 hebben we een echoapparaat voor het health centre beschikbaar gesteld. Gelijktijdig hebben we ook geïnvesteerd in een opleiding voor de aanwezige verpleegkundige om het apparaat op een juiste manier te kunnen gebruiken. Lees meer.

Laboratorium
Een ander belangrijk onderdeel van het St. Anna's Health Centre heeft betrekking op HIV/Aids. Het health centre beschikte echter niet over betrouwbare apparatuur om onderzoek te doen. Hierdoor konden mensen niet adequaat worden geholpen, met als gevolg dat de ziekte zich kon blijven verspreiden. Als stichting hebben we het mogelijk gemaakt dat deze apparatuur nu wel beschikbaar is in het health centre. Hierdoor kunnen patiënten beter worden onderzocht en medicijnen gerichter worden gegeven. Lees meer.

Babyweegschalen
In 2013 had de oude weegschaal in het St. Anna's Health Centre het begeven. Dat was nog zo’n zware, oude weegschaal met gewichten. Een baby op die manier wegen neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Omdat het hier in de winterperiode koud is (’s nachts kan de temperatuur tot 3° zakken) zijn de digitale weegschalen een grote uitkomst. In enkele seconden meet je het precieze gewicht van de baby. En dat is voor de baby wel zo prettig. Het Weerter ziekenhuis ‘SJG Weert’ had nog twee weegschalen liggen en heeft deze in 2013 geschonken aan het health centre. De weegschalen zijn nog steeds in gebruik. Lees meer.

Sterilisatieapparaat
Om wonden goed te kunnen verzorgen en kleine ingrepen hygiënisch uit te kunnen voeren zijn steriele materialen onmisbaar. Het oude apparaat functioneerde niet meer zo goed en was bovendien veel te klein voor het aantal patiënten dat zijn weg vindt naar het health centre. En daar hebben wij in voorzien. Lees meer.