10 mrt 2015 – Kinderboeken voor Tanzania

Read to grow
Eind 2014 werden we benaderd door Robert Romme van Stichting ‘Read to Grow’ uit de gemeente Handel. Hij vroeg of Stichting Peramiho geïnteresseerd was in Engelstalige kinderboeken voor Tanzania. En daar hadden we wel interesse in. Op 7 maart 2015 hebben we als proef 3 dozen boeken gehaald bij Jeanne en Bart van den Bosch. Jeanne en Bart zijn twee vrijwilligers die wekelijks boeken sorteren en inpakken om te verzenden naar 53 ontwikkelingslanden.
Read to grow - Leon met een leesboek Read to grow - Students who read succeedBord bij school in Peramiho

Tekort aan goede boeken
In Nederland vinden we het vanzelfsprekend dat boeken voor ons beschikbaar zijn. We lezen boeken voor onze studie, om informatie te verkrijgen en voor ontspanning. Hierdoor hebben we veel mogelijkheden om onszelf te ontwikkelen. Voor de meeste mensen in ontwikkelingslanden is de toegang tot boeken een stuk minder vanzelfsprekend. Om ook deze mensen een kans te geven, schenkt Read to Grow boeken aan kleinschalige projecten in ontwikkelingsgebieden. Read to Grow werkt samen met 200 partnerorganisaties in 53 ontwikkelingslanden.

Hoe werkt Read to Grow?
Read to Grow verzamelt gebruikte boeken met een goede kwaliteit, of giften van nieuwe boeken in het Engels en Frans voor alle leeftijden. Deze boeken krijgen ze onder andere door het benaderen van scholen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen. De verzamelde boeken worden getransporteerd en opgeslagen in een grote loods bij Bart en Jeanne. Daar worden de boeken door vrijwilligers gesorteerd op categorie, leeftijd en kwaliteit. Waarna ze keurig in dozen worden ingepakt en over 53 landen worden verdeeld.

Read to grow - Loods met boeken
Een volle loods met boeken bij Jeanne en Bart voor Read to Grow

Read to Grow bord AKWereld Boeken Dag Actie
Via 'Wereld Boeken Dag Actie' stimuleert de stichting leerlingen van Europeesche scholen een boek te schenken aan een kind in een ontwikkelingsland dat geen boek heeft. Op deze manier maken ze kinderen in het westen bewust van het feit dat niet ieder kind toegang heeft tot boeken.

200 partners in 53 landen
Read to Grow werkt samen met 200 partner organisaties in 53 ontwikkelingslanden. Vanaf 2002 tot 2015 hebben ze 570.745 boeken verdeeld over 673 leesprojecten in 53 landen. www.readtogrow.eu

Reageren is niet mogelijk