Gezondheidszorg

Gezondheidszorg

St. Anna's Health Centre
In Nederland vinden wij het vanzelfsprekend dat goede medische voorzieningen bij ons om de hoek liggen en voor iedereen beschikbaar zijn. Maar dat is niet vanzelfsprekend. We worden ons daar pas van bewust als het dreigt te verdwijnen. Zoals in 2014 in Weert toen het ziekenhuis daar dreigde te verdwijnen.

Zo’n twee miljard mensen over de hele wereld hebben geen toegang tot medische zorg. In Zuid-Tanzania zijn goede medische voorzieningen nauwelijks aanwezig. Jaarlijks overlijden veel vrouwen en baby’s tijdens de bevalling. Een veel voorkomende doodsoorzaak die met goede medische hulp en kraamzorg voorkomen kan worden. En daar zetten we ons voor in.

Sterftecijfers moeders en kinderen - Nederland versus Tanzania
Hieronder ziet u de verschillen in de sterftecijfers van zwangere vrouwen en kinderen in Nederland en in Tanzania.

Sterftecijfers

St. Anna’s Health Centre
In 1936 arriveerden de Missionary Benedictine Sisters in Uwemba en het health centre werd opgericht. Vanaf het begin lag de focus op de zwaksten uit de maatschappij: vrouwen, baby’s en kinderen. Door de jaren heen is het health centre uitgegroeid tot een kliniek met uitgebreide faciliteiten. Het health centre voorziet in de gezondheidszorg voor 12 omringende dorpen met een totale bevolking van ongeveer 25.000 mensen. Deze inwoners zijn voornamelijk boeren met een laag inkomen.

SAM_0218

Taken St. Anna’s Health Centre

  • Pre- en postnatale zwangerschapszorg;
  • Voorlichting over borstvoeding;
  • Behandeling van vrouwen als ze een miskraam hebben gehad (en de nageboorte is niet helemaal naar buiten gekomen);
  • Voorlichting over gezonde voeding;
  • Preventie en behandeling algemene gezondheidszorg (poliklinisch en klinisch);
  • Voorlichting preventie ziektes;
  • Behandeling van wonden;
  • Besnijdenissen van mannen (uit hygiënisch oogpunt);
  • Voorlichting HIV/AIDS en andere seksuele overdraagbare ziektes;
  • Vaccinaties tetanus, BCG (tegen TBC), difterie, kinkhoest, tetanus, polio, mazelen;
  • Mobiele kliniek in vijf omringende dorpen

Mobile clinicMobiele clinics
Het St. Anna’s Health Centre organiseert maandelijks 5 clinics op locatie in omringende dorpen. Tijdens deze clinics geven ze hulp bij immunisatie en worden trainingen gegeven aan moeders op het gebied van gezondheidszorg voor de kinderen, ontwikkeling van de kinderen, informatie over hoe ziektes tegen te gaan en het behandeling van algemene ziektes. Het aantal clinics op locatie kan worden verhoogd wanneer er meer financiële middelen zijn. Dit zorgt er voor dat de gezondheid van zowel moeder als kind sterk verbetert.

HIV
Een ander belangrijk onderdeel van het werk heeft betrekking op HIV/Aids. Het controleren/testen op HIV/Aids wordt aangeboden wanneer de regering de testmaterialen levert. Het St. Anna Health Centre heeft speciaal hiervoor vijf verpleegkundigen opgeleid. In 2007 was dit een nationale campagne. Hierop reageerde de bevolking goed. De regering gebruikte de eerste 300 personen als een gemiddelde voor de resultaten van de campagne. Het bleek dat destijds 21% van het dorp Uwemba positief was met het Hiv-virus, het hoogste percentage met besmette mensen van heel het district.

Nu zijn er door het Health Centre ook vrouwen opgeleid, die zelf HIV/Aids hebben. Zij laten zien dat je er niet meer voor hoeft te schamen. Mensen komen nog steeds naar het St. Anna’s Health Centre om zich te laten testen.

 

Onze projecten m.b.t. het St. Anna’s Health Centre

1. Echografie
In het health centre was geen echoapparaat beschikbaar om in een vroeg stadium vast te kunnen stellen of er eventuele complicaties te verwachten zijn bij de bevalling. Met een echo kan vroegtijdig de ligging van het kind worden bekeken, de status van de foetus en hoe lang iemand al zwanger is. Vaak is dat onbekend maar wel zinvol om te weten. Want vrouwen wordt geadviseerd om één maand voor de uitgerekende datum naar het health centre te komen en daar te verblijven in afwachting van de bevalling. Dit om in een veilige omgeving te kunnen bevallen.

In 2013 hebben we dit voor het St. Anna’s mogelijk gemaakt.

Lees hier meer over dit project.

2. Realisatie operatiekamer
Om kraamsterfte terug te dringen moest het St. Anna’s Health Centre opgewaardeerd worden tot een kliniek waar ook keizersneden konden worden uitgevoerd. Een vereiste daarvoor was de aanwezigheid van een operatiekamer. Een kleine operatieruimte was wel aanwezig, maar voldeed niet meer aan de eisen. In 2013 zijn we met de sisters in gesprek gegaan. De eerste brainstormsessies hebben toen plaatsgevonden met als resultaat een samenwerking om het health centre gaan renoveren en een operatiekamer te realiseren.

Lees hier meer over dit project.

3. Opwaarderen laboratorium
Een ander belangrijk onderdeel van het health centre heeft betrekking op HIV/Aids. Het Health Centre beschikte echter niet over betrouwbare apparatuur om onderzoek te doen. Hierdoor konden mensen niet adequaat worden geholpen, met als gevolg dat de ziekte zich kon blijven verspreiden.

Als Stichting Peramiho hebben we het mogelijk gemaakt dat deze apparatuur nu wel beschikbaar is in het St. Anna’s Health Centre in Uwemba. Hierdoor kunnen patiënten beter worden onderzocht en medicijnen gerichter worden gegeven.

Lees hier meer over dit project.

4. Nieuwe bedden
De oude ziekenhuisbedden in het St. Anna’s Health Centre waren versleten.

Volgens Nederlandse maatstaven zouden deze al lang niet meer gebruikt mogen worden en jaren geleden al aan de milieustraat zijn toevertrouwd. Maar niet in Tanzania. Daar doen ze zo lang mogelijk met deze oude verroeste en doorgezakte bedden en matrassen omdat er simpelweg geen geld was om nieuwe te kopen.

De bedden zijn sinds decennia in gebruik en waren dringend aan vervanging toe. En daarin hebben wij het St. Anna’s Health Centre, samen met Wilde Ganzen, ondersteund.

Lees hier meer over dit project.

5. Nieuwe jeep/ambulance
Juli 2015 begaf de oude jeep van het St. Anna’s Health Centre Uwemba het definitief na 26 jaar trouwe dienst. De auto was niet meer te repareren. En dat was voor het health centre een heel groot probleem. De oude jeep speelde namelijk een grote hoofdrol in levensreddende situaties en werd ingezet als mobiele kliniek. De Sisters vroegen ons om hulp om de financiering voor een nieuwe jeep bij elkaar te krijgen. En die uitdaging zijn we aangegaan.

Lees hier meer over dit project.