Echografie

Echografie

Ultrasoundscherm met baby

In 2013 hebben we een echoapparaat voor het health centre beschikbaar gesteld. Maar wat is het nut van het beschikbaar stellen van een apparaat als er niemand is die het kan bedienen? En dus hebben we gelijktijdig geïnvesteerd in een opleiding van verpleegkundige Sr. Yohanna.

Met deze combinatie kan in een vroeg stadium worden vastgesteld of er eventuele complicaties te verwachten zijn bij de bevalling. Met een echo kan vroegtijdig de ligging van het kind worden bekeken, de status van de foetus en hoe lang iemand al zwanger is. Vaak is dat onbekend maar wel zinvol om te weten. Want vrouwen wordt geadviseerd om één maand voor de uitgerekende datum naar het health centre te komen en daar te verblijven in afwachting van de bevalling. Dit om in een veilige omgeving te kunnen bevallen.

Sr. Johanna Ultra sound 131 mei 2017
Inmiddels heeft Sr. Yohanna, sinds ingebruikname op 13 oktober 2013, er 2857 echo’s mee gemaakt. Het merendeel bij zwangere vrouwen.

Levens worden gered
Met het apparaat worden diagnoses gesteld en daarmee vaak levens gered. Onze voorzitter Monique was op 31 mei 2017 aanwezig bij een echografie. Helaas werd vastgesteld dat de vrouw een miskraam had gehad. De vrouw had de dag ervoor ernstige bloedingen gekregen. Doordat met het echoapparaat kon worden vastgesteld wat de bloeding veroorzaakte, kon de vrouw diezelfde dag nog een curettage ondergaan. Anders was ze er mee blijven rondlopen en had dit haar het leven kunnen kosten. Een verdrietig verhaal omdat dit haar tweede zwangerschap en miskraam is. Maar door het apparaat overleeft ze het wel en hopelijk heeft ze volgende keer een voldragen zwangerschap.

Niet gratis en cultuuromslag
Patiënten moeten voor een echografie betalen, 10.000 Tanzaniaanse Shilling (± €4,50). Hiermee worden de kosten gedekt. Zo hebben we eenmalig geïnvesteerd in het project (aanschaf apparaat en opleiding van Sr. Yohanna), waarna het verder zelfvoorzienend is. En daar zijn we heel blij mee!

Je ziet langzaam een cultuuromslag. Tegenwoordig zijn er verschillende mannen die met hun vrouwen meekomen op consultatie. Mannen die het beste met hun vrouwen en de baby’s voor hebben. Dat je met een apparaat in de buik kunt kijken vinden de meeste wel fascinerend en kijken hun ogen uit.

Overige diagnostiek
Niet alleen wordt het echoapparaat gebruikt tijdens zwangerschappen maar Sr. Yohanna heeft ondertussen ook de nodige ervaring opgedaan met andere diagnostiek van andere organen.