Laboratorium

SAHC Lab Header

Een ander belangrijke taak van het St. Anna’s Health Centre is het controleren/testen op en behandelen van mensen met HIV/Aids.

Het St. Anna Health Centre heeft speciaal hiervoor verpleegkundigen opgeleid. In 2007 was dit een nationale campagne. Hierop reageerde de bevolking goed. De regering gebruikte de eerste 300 personen als een gemiddelde voor de resultaten van de campagne. Het bleek dat destijds 21% van het dorp Uwemba positief was met het Hiv-virus, het hoogste percentage met besmette mensen van heel het district.

Nu zijn er door het Health Centre ook vrouwen opgeleid, die zelf HIV/Aids hebben. Zij laten zien dat je je er niet meer voor hoeft te schamen. Mensen komen nog steeds naar het St. Anna’s Health Centre om zich te laten testen.

Helaas beschikte het Health Centre niet over betrouwbare apparatuur om onderzoek te doen. Waardoor mensen niet adequaat konden worden getest en geholpen met als gevolg dat de ziekte zich kon verspreiden.

Als Stichting Peramiho hebben we het mogelijk gemaakt dat deze apparatuur nu wel beschikbaar is in het St. Anna’s Health Centre in Uwemba. Hierdoor kunnen patiënten beter worden onderzocht en medicijnen gerichter worden gegeven.

In april 2016 was onze voorzitter Monique in Tanzania en heeft toen uitgebreid gezien en laten zien dat twee machines voor bloedonderzoek werden geïnstalleerd en in gebruik genomen. Hierdoor is nu goed bloedonderzoek in het St. Anna’s Health Centre mogelijk.

Samen maken we de wereld een beetje beter
Het volgende filmpje laat zien hoe de apparatuur voor het bloedonderzoek in gebruik wordt genomen.