Ziekenhuisbedden

Ziekenhuisbedden geinstalleerd

Naast de aanschaf van een nieuwe Land Cruiser voor het St. Anna’s Health Centre in Uwemba, was het doel voor 2016 ook de aanschaf van 50 nieuwe ziekenhuisbedden.

Oude bedden
De oude ziekenhuisbedden in het St. Anna’s Health Centre waren versleten.
Volgens Nederlandse maatstaven zouden deze al lang niet meer gebruikt mogen worden en jaren geleden al aan de milieustraat zijn toevertrouwd. Maar niet in Tanzania. Daar doen ze zo lang mogelijk met deze oude verroeste en doorgezakte bedden en matrassen omdat er simpelweg geen geld was om nieuwe te kopen.

De bedden waren sinds decennia in gebruik en dringend aan vervanging toe. En daarin hebben wij het St. Anna’s Health Centre in ondersteund.

Wilde Ganzen
Van de totale kosten hebben wij als stichting 2/3 deel bij elkaar gehaald. Wilde Ganzen heeft het resterende 1/3 deel eraan toegevoegd. We zijn super blij met deze samenwerking. Wilde Ganzen heeft hun besluit mede genomen op onze juiste en goede onderbouwing en zorgvuldige voorbereiding. En met dat compliment zijn we heel blij. Deze toekenning laat zien dat we een betrouwbare stichting zijn.

Ondersteunen lokale economie in Tanzania
Samen met Wilde Ganzen hebben we de visie om mensen die in armoede leven, ter plaatse te ondersteunen om op eigen kracht hun situatie en hun toekomst te verbeteren. Dat betekent samenwerken met een lokale partner ter plaatse en daar waar mogelijk de lokale economie in Tanzania te ondersteunen. Dat houdt in dat we in eerste instantie geen dingen vanuit Nederland mee naar Tanzania nemen. In iedere geval geen dingen die daar te koop zijn. Veel is hier te koop, maar vaak ontbreken de financiële middelen.

Daarnaast hebben we als visie dat als je iets meeneemt uit Nederland, je ook moet voorzien in continuïteit. Met andere woorden, wat als de spullen op zijn? Hoe krijgen ze dan weer nieuwe? Wat als ze kapot zijn, wie kan ze dan repareren?

De ziekenhuisbedden
Ziekenhuisbedden zijn in Tanzania te koop. Sterker nog, een ziekenhuisbed in Tanzania kost €160 (prijs in 2016). Naar aanleiding van een artikel over dit project in de krant nam een bedrijf in Nederland contact met ons op. Ze boden ons oude, afgeschreven ziekenhuisbedden uit Nederland aan. Maar toen we de prijs voor een ziekenhuisbed in Tanzania vertelden kregen we te horen dat ze ons de bedden voor die prijs ze konden aanbieden.

Maar ook al zouden we de bedden in Nederland gratis krijgen dan nog zijn we dan duurder uit dan als we de bedden in Tanzania zouden kopen. Denk maar eens aan het transport van de plaats van herkomst (bijvoorbeeld Weert) naar de haven, de opslag, het transport per boot, het ‘ophalen’ van de bedden in de haven, het transport naar Uwemba (ruim 700 kilometer) en niet te vergeten de papieren rompslomp en de risico’s van beschadigingen.

Op 20 april 2016 hebben we de bedden in Tanzania besteld en gekocht.

Op 1 mei 2016 kwamen de bedden en matrassen in Uwemba aan.

Ook de lakens, dekens en kussens hebben we lokaal gekocht. Deze zijn gekocht in Njombe, de dichtstbijzijnde grote stad.

Op 14 juni 2016 zijn de bedden in gebruik genomen. Onze voorzitter Monique en penningmeester Leon waren bij de installatie aanwezig en hebben meegeholpen de bedden in elkaar te zetten. Onderstaand kort filmpje geeft een impressie van de installatie.

Een woord van dank aan iedereen die dit mee mogelijk heeft gemaakt! Asante sana!